top of page
Image by Ricardo Gomez Angel

BölüÅŸmeli Reasürans AnlaÅŸmaları

  Bu tür anlaÅŸmalarda, sigorta primi ve hasarlar belli bir oranda sigorta ÅŸirketi ile reasürör arasında paylaşılır. Sonuç olarak sigortacının ve reasürörün devredilen risklerden elde edeceÄŸi kâr veya zarar birbirine benzer olacaktır. BaÅŸlıca türleri, Eksedan anlaÅŸmaları ile Kotpar anlaÅŸmalardır.

Kotpar (Quota Share Reinsurance Treaty) anlaÅŸmalarda, sigorta ÅŸirketi, ürettiÄŸi her poliçede reasüröre önceden kararlaÅŸtırılmış bir oranda prim devreder. Buna karşılık, reasürör, bu poliçelere ait tüm hasarlara aynı oranda katkı saÄŸlar. Kotpar anlaÅŸmalarda sigortacı ve reasürörün kâr/zarar durumu birbirine paralel gider.

 

Eksedan (Surplus Reinsurance Treaty) anlaÅŸmalarında ise, sigorta ÅŸirketinin saklama payı (konservasyon) olarak maktu bir tutar belirlenir. Bu tutarı aÅŸan primler reasüröre devredilir. Eksedan anlaÅŸmalarının belirli paylı anlaÅŸmalardan en büyük farkı, reasüröre devredilen prim oranının poliçeden poliçeye deÄŸiÅŸebilmesidir. Bu tür anlaÅŸmalarda genellikle saklama payının belli bir katıyla ifade edilen bir üst sınır belirlenir. Bu sınırı aÅŸan hasarlar anlaÅŸma kapsamında karşılanmaz.

Soyut Mimarlık

BölüÅŸmesiz Reasürans AnlaÅŸmaları

  Bu tür anlaÅŸmalarda reasürör, sigortacının zararının belli bir tutarı geçmesi halinde, sadece aÅŸan kısmı ödemekle yükümlüdür. Sigortacıya ödenen hasarla reasüröre devredilen prim arasında oransal bir baÄŸlantı yoktur.

  BölüÅŸmesiz anlaÅŸmalar, genellikle, bölüÅŸmeli anlaÅŸmalarla birlikte kullanılır. Bu anlaÅŸmaların amacı, bölüÅŸmeli anlaÅŸmaların ardından sigortacının sorumluluÄŸuna kalan saklama payının korunmasıdır. ÖrneÄŸin, bir deprem felaketinde, çok sayıda poliçe hasar göreceÄŸinden, sigortacının çok sayıda saklama payı için hasar ödemesi gerekecektir. Sigortacı, bölüÅŸmeli reasürans anlaÅŸması yapmış olsa bile, çok sayıda saklama payının bir araya gelmesiyle ortaya çıkacak toplam hasarı ödeyemeyebilir. Bu durumda, bölüÅŸmesiz anlaÅŸmalar devreye girerek sigortacının üzerinde kalan sorumluluÄŸu azaltır.

​

BölüÅŸmesiz anlaÅŸmaların baÅŸlıca türleri Excess of Loss ve Stop Loss 'tur:

​

  • Hasar fazlası (Excess of loss) anlaÅŸmaları, kaza, deprem, sel gibi belli bir olayda ortaya çıkan hasar saklama paylarının belli bir tutarı aÅŸması halinde, aÅŸan kısım için devreye girer. Bu anlaÅŸmaların maktu bir üst limiti vardır. Ayrıca anlaÅŸmalara belli bir yıl içinde gerçekleÅŸecek olay sayısı sınırı konulabilir.

  • Toplam Hasar Fazlası (Stop loss) anlaÅŸmaları, olay sayısına bakmadan, bir yıl içinde saklama payına isabet eden hasarın belli bir tutarı geçmesi halinde devreye girer. Bu noktadan sonra meydana gelen hasarların saklama payları, anlaÅŸma limiti doluncaya kadar reasürörün sorumluluÄŸunda olacaktır.

​

Kağıt Özeti

Reasürans anlaÅŸmalarının üst sınırlarını aÅŸan büyük tutarlı poliçeler düzenlenmesi gerektiÄŸinde, sigorta ÅŸirketleri ihtiyari reasürans arayışına giderler.

 

Ä°htiyari Reasürans

​

  Sigorta ÅŸirketlerinin seçtikleri riskleri, risk bazında reasüröre devretmesi durumudur. Genellikle tretelerin üst teminat sınırlarının da üzerine taÅŸan çok büyük riskler için kullanılır. Bu riskler, parça bazında sigortalanır. Reasürörler, çoÄŸu kez ihtiyari reasürans için sigorta ÅŸirketinden risk hakkında ayrıntılı bilgi ve belge isterler. Reasürör ÅŸirketlerde ihtiyari risk kabulünde uzmanlaÅŸmış kadrolar, bu bilgileri inceleyerek risk kabulü konusunda karar verir.

bottom of page